În articolul care urmează vor fi prezentate 7 motive pentru care conținutul ar trebui să integreze imagini, videoclipuri și cadre uimitoare, menite să ajute la transmiterea unor idei și materiale care să țină publicul interesat de materialul online care le este livrat.

Oamenii sunt ființe orientate spre vizual, iar astfel, un conținut bogat în elemente vizuale (imagini, videoclipuri), deține o rată mult mai mare de succes decât un conținut bazat numai pe partea scrisă.

Elementele vizuale comunică ideile mai rapid și mai ușor

Elementele vizuale atrăgătoare captivează mereu. Acestea ajută foarte mult la transmiterea mesajului dorit, dar și la cunoașterea celui care stă în spatele lui.

De aceea este extrem de important ca elementele vizuale să fie prezente în branding, marketing, e-commerce.

După cum este firesc, oamenii tind să fie înconjurați de obiecte atractive, precum și de locuri sau produse inedite. Astfel, un conținut cu impact major trebuie să fie construit în același mod inedit.

Un prim pas este acela de a planifica corect conținutul, având în vedere mesajele, publicul și obiectivele acestuia.

Încă de la început ar trebui luat în considerare ce tipuri de imagini, infografice, videoclipuri sau animații ar putea fi adăugate în conținut pentru a îmbunătăți mesajele și pentru a avea siguranța că rezonează cu utilizatorii.

A vorbi cu publicul despre un anumit subiect este ceva, dar a și arăta detalii sau cum se întâmplă cu anumit lucru, duce conținutul la un alt nivel, făcând astfel o diferență majoră între un conținut scris și unul în care sunt adăugate imagini sau videoclipuri de impact.

Există o serie de tipuri de conținut media bogat în vizual, care vor îmbunătăți exponențial conținutul. Acest lucru este dovedit de numere.

  • Conținutul web care cuprinde elemente vizuale, precum imagini sau videoclipuri înregistrează performanțe mai bune – în medie, primind cu până la 94% mai multe vizionări.
  • E-mail-urile cu clipuri au o rată de click semnificativ mai mare decât cele fără.
  • Infografica poate crește traficul pe site cu 12%.
  • Postările cu imagini sau videoclipuri obțin, în medie, o creștere de 35% sau respectiv 28% a retweet-urilor.

Elementele vizuale sunt procesate de 60.000 de ori mai rapid decât textul, așa că includerea lor în conținut poate ajuta la atragerea mai rapidă a atenției publicului.

Privind dincolo de statisticile generale, există 7 motive bazate pe dovezi pentru care conținutul are nevoie de elemente vizuale convingătoare pentru a transmite complet și eficient un mesaj, a spune o poveste și a crea o conexiune.

1. Oamenii preferă vizualul

Oamenii sunt creaturi vizuale prin natura lor. Din cauza intervalelor scurte de atenție care se datorează platformelor moderne (spre exemplu, Tiktok), oamenii au tendința de a prefera videoclipurile, animațiile și imaginile, în detrimentul textului (pentru că se consumă rapid și ușor).

De asemenea, informațiile furnizate în aceste moduri se rețin mai bine și pentru mai mult timp.

În 2022, traficul de internet din videoclipuri a reprezentat 82% din tot traficul web global de pe Pământ.

În climatul digital de astăzi, oamenii sunt mult mai captivați de o imagine sau de un videoclip, decât de partea de text dintr-o pagină.

Datorită avansării tehnologiei (telefoane mai performante, calitate mai bună a imaginii, conexiune la internet mai rapidă), și conținutul a trecut printr-o schimbare dramatică, dar și preferințele de conținut au început să se schimbe semnificativ. Iar acest lucru ar putea fi într-o continuă dezvoltare.

2. Elementele vizuale creează conexiuni

Având în vedere modul rapid în care oamenii își trăiesc viața, acum este mai greu ca niciodată ca atenția să fie captată și păstrată. Astfel, cel mai bun și eficient mod de a ajunge în atenția publicului este prin metoda vizuală.

Elementele vizuale creează conexiuni. Aceste conexiuni (construite pe emoție și mesaje), devin mai puternice cu elemente vizuale creative și stimulatoare, care sunt catalogate ca și coloana vertebrală a succesului de marketing.

Nu numai că imaginile permit mărcilor să-și îmbunătățească și să-și clarifice mesajele, dar ajută și la consolidarea identității mărcilor. Acesta este modul în care mărcile devin „nume de uz casnic”, recunoscute în orice loc.

3. Elementele vizuale generează mai multă vizibilitate organică

Pe măsură ce căutarea Google evoluează, la fel evoluează și modurile în care oamenii caută și interacționează cu ea. Acum există mai multe verticale de căutare în fruntea căutării.

În acest moment, mai mult ca niciodată, utilizatorii cunosc diferitele modalități de a folosi căutarea în avantajul lor, în funcție de subiectul pe care îl caută și de stadiul intenției în care se află. Ambii factori determină rezultatele finale.

Specialiștii în marketing ar trebui să ia în considerare acești factori și cel mai bun mod în care mesajele pot fi afișate în ceea ce privește modul în care apar pe:

  • paginile proprii de web;
  • rețelele de socializare;
  • pagina de căutare;

Atunci când fragmentele au elemente vizuale convingătoare, au performanțe mai bune. De aceea, CTR-urile sunt mai mari pentru conținutul care conține imagini.

De asemenea, Google transformă continuu modul în care funcționează și este prezentată platforma sa și, la rândul său, se transformă și modul în care oamenii interacționează cu ea.

Deoarece rezultatele căutării au devenit mai personalizate și mai dinamice, interacțiunea utilizatorului s-a schimbat. Elementele vizuale au o șansă mai mare de a fi văzute, deoarece suprafața lor a crescut și pe mai multe verticale de căutare.

Acest lucru include Google Discover, un flux de știri organizat de conținut online livrat utilizatorilor Google, despre care sistemele automate ale companiei consideră că ar fi interesant și atrăgător pentru anumiți utilizatori.

Și, deși multe dintre cele mai bune practici pentru apariția în Discover sunt încă în discuție, utilizarea imaginilor de înaltă calitate în conținut este o recomandare pe care Google a indicat-o de mai multe ori pentru a apărea – și a câștiga click-uri – în Discover.

Pe lângă creșterea căutărilor care provin de pe dispozitive mobile, căutarea vocală continuă să crească, de asemenea.

Aceste tipuri de căutări reprezintă șanse suplimentare ca conținutul media îmbogățit al unei mărci să apară, mai ales având în vedere că rezultatele căutării variază de obicei în funcție de dispozitiv.

Mulți ochi văd, de asemenea, o anumită bucată de conținut prin distribuirea rețelelor sociale, e-mail-uri și multe altele, inclusiv vizitele de recomandare atribuite acelor backlink-uri.

4. Elementele vizuale ajută la captarea unor perioade scurte de atenție

Acesta este și cel mai important lucru din listă, deoarece oamenii au nevoie de imagini.

În medie, o persoană poate fi captivată sau plictisită de conținut în câteva secunde. Iar acest lucru înseamnă o eficientizare cât mai bună a timpului pentru a putea atrage atenția și a-l captiva pe vizualizator.

Videoclipurile, infograficele și fotografiile relevante de înaltă calitate pot ajunge cu ușurință la cei cu intervale scurte de atenție.

Este important ca conținutul publicat și distribuit să fie util, valoros și benefic pentru public. În caz contrar, publicul se va pierde.

5. Elementele vizuale sunt mai memorabile

Elementele vizuale nu ies în evidență doar la prima vedere. Ele sunt mai ușor de reținut dacă sunt adăugate într-un conținut bazat pe cercetare. Astfel, șansele ca un conținut care are la bază informații verificate să rezoneze cu publicul în timp sunt mult mai mari.

Mesajul care este comunicat chiar și în titluri, poate fi îmbunătățit prin conținut media bogat, relevant și memorabil.

Adăugarea de elemente vizuale în orice prezentare ajută oamenii să-și reamintească chiar și câteva zile mai târziu de mesajul transmis.

De obicei, copiii sunt ajutați să rețină informațiile cu ușurință datorită unor carduri cu imagini folosite de profesori pentru a preda lecțiile. Astfel, este de la sine înțeles faptul că oamenii rețin mai ușor un lucru printr-o prezentare vizuală.

6. Elementele vizuale pot ajuta la generarea de clienți potențiali

O mulțime de dovezi indică favoritismul oamenilor pentru vizionarea unui videoclip față de citirea unui text atunci când învață despre ceva nou.

Îmbinarea scrisului cu elemente vizuale poate duce la rezultate incredibile, generând potențiali clienți prin eforturile de marketing de conținut.

Dincolo de simpla includere a imaginilor relevante cu conținut, mai trebuie luat în considerare și aspectul calității digitale.

Calitatea unei imagini este esențială atunci când oamenii selectează un produs sau un serviciu. Acest lucru ar putea afecta decizia cumpărătorului pe parcurs.

Majoritatea oamenilor vor interacționa mai întâi cu imaginile din pagină, înainte de citi textul și inclusiv titlul produsului.

În funcție de acea primă impresie vizuală, utilizatorii vor decide să rămână, să cupere sau să plece.

7. Conținutul poate fi reutilizat într-o varietate de tipuri Rich Media

O provocare cu care se confruntă toți specialiștii în marketing este cum se poate păstra conținutul proaspăt fără a se repeta prea mult (editare, fotografiere, corectare a culorilor, etc) și fără ca publicul să se plictisească.

Există diverse modalități de reutilizare a datelor care sunt optimizate pentru livrarea pe anumite platforme/dispozitive și pentru anumite audiențe, inclusiv diverse forme de conținut pentru diferite stadii de intenție, care fac posibilă ajungerea la clienți în toate etapele diferite ale canalului de cumpărător.

Este recomandată realizarea unei postări pe blog despre constatările utilizatorului, fiind apoi transformată într-o diagramă circulară - apoi un infografic, un videoclip animat și un meme, înainte de a vorbi despre asta pe un podcast (metodă de distribuție și amenajare pe internet a fișierelor în format audio, prin intermediul tehnologiei Web-Feed).

Utilizatorii sunt îndemnați să profite la maximum de conținutul realizat, reutilizându-l într-un mod care să-și păstreze sensul pentru public.

Concluzii

  • Imaginile fac o diferență uriașă în ceea ce privește valoarea conținutului.
  • Elementele vizuale afectează modul în care oamenii digeră conținutul și modul în care îl înțeleg, îl rețin și chiar interacționează cu el.
  • Elementele vizuale afectează, de asemenea, modul în care acel conținut apare în căutarea organică și modul în care oamenii reacționează la el.
  • Folosind imagini și alte elemente vizuale pentru a îmbunătăți mesajele, oamenii sunt ajutați să înțeleagă mai bine și mai rapid conținutul.